Miért van az, hogy valakinek tovább tart a sminktetoválása és van, akinek alig 1 évig? Miért kérdezzük a hormon és pajzsmirigy rendellenességet?

2019.11.05

Gondoltam írok erről is Nektek, mert ez is egy fontos téma, amit érdemes tudnotok.

Egy korábbi írásomban részletezem, hogy hogy is épül fel a bőrünk és mit is jelent a kozmetikai, vagy sminktetoválás. Bőrünk legfelső rétege a hámréteg, amit külsőleg látunk a szemünkkel és tapintással érzékelünk. Ennek a hámrétegnek, ha felnagyítjuk akkor 5 rétege van lefelé az irha réteg felé. Mi sminktetoválók elméletileg és gyakorlatilag is a hámrétegbe visszük tetoválás során a pigmentet, a testtetováló művészek pedig az irha rétegbe, ami a hámréteg alatt helyezkedik el. A mi kozmetikai tetoválásunk azért kopik el és egy idő után képes teljesen eltűnni, mert ez a felületi hámrétegbe kerül. Erről a  rétegről tudni kell, hogy a legfelső rétege a szaruréteg folyamatosan megújul (4-6 hét), biztosítva ezzel a védelmet a mélyebben fekvő fontos, pontosabban igazán létfontosságú idegek, erek, mirigyek számára, így egyrészt nem tudnak mikroorganizmusok bejutni, különben állandóan fertőzöttek lennénk. Bőrünk néhány hetente levedli magát, így teret adva egy új rétegnek, ami szintén védelmet állít fel. Ez a biológiai folyamat életünk során mondhatni tökéletesen és pontosan megy végbe (kivéve rendellenességek esetén, de az más téma). Ha elképzeljük ezt a folyamatot, akkor laikusként is el tudjuk képzelni, hogy előbb utóbb olyan sokszor újul meg a felületi rétege a bőrünknek, hogy szépen lassan elhalványul és kikopik a bevitt pigment.

Mivel testünk egy elképesztően intelligens anyag, így ez ennél összetettebb is lehet. Vannak a mindenkinél szinte pontosan ugyanúgy végbemenő folyamatok, és vannak a belső és teljesen egyéni biológiai működések, mint hormonrendszer és igen..idegrendszeri működések.

Mindannyian tanultunk biológiát, ahol megtanuljuk, hogy az ember legfontosabb szerve a szív, hiszen ha az működik, akkor tud minden működni.. ami így igaz is, de még valami összetettebb és fontosabb, az pedig a hormonrendszerünk. Oly mértékben van hatással a testünkre, hogy ha az nem lenne, akkor a szívünk sem verne...Nők, férfiak másképp működünk, de jelenleg rengeteg nőnél van valamilyen hormonális probléma, vagy pajzsmirigy rendellenesség, ami képes bármit megváltoztatni a biológiai folyamatunkban. Miért említettem az idegrendszer működést? Nos, aki szeret olvasni önfejlesztő, vagy egészségtudatos könyveket, az  tudja, hogy az idegrendszer működése hat a hormonrendszerünkre. Az agyunkkal, azaz gondolkodásunkkal teremtünk. Itt nem a -Hogyan vonzd be a bőséget..című könyvre akarok kitérni, nem anyagi vonzásra..De természetesen van némi igazság benne, de az egy nagyon hosszú írás lenne..akár könyv is. :)

Ha valamire épp gondolunk, az agyunk (központi idegrendszerünk) elképesztő mennyiségű információt közvetít a testünk felé. Ha okosat akarok írni, legyek egy picit tudományos..agyunknak több mint 100 milliárd idegsejtje van és ezek mindegyike akár 10 000 másik idegsejthez is kapcsolódhat. Egy idegsejtnek 10 ezer inger kapcsolata lehet más agysejtekkel. Ha valami inger folyamatos, azaz szokássá válik, akkor biztos hogy valami változás fog végbe menni a testünkben. Tehát, ha valaki stresszes életet él, vagy nincs harmónia, mert állítólag nincs ideje önmagára ideje (globális probléma), akkor bizony előbb utóbb valamilyen hormonális elváltozás kezd kialakulni, vagy pajzsmirigy probléma...ami az endokrin rendszer részét képezi. Az endokrin mirigyek a váladékukat, azaz hormonjaikat vérbe ürítik, ami szépen a rá specifikusan érzékeny sejtekhez jut el, megváltoztatva annak normál működését, és ez természetesen további változáshoz vezet a testünkben egyaránt. Természetesen lehetnek valamilyen kialakult betegségek okán is ezek a változások, de állítólag minden betegségnek sajnos az elinduló pontja az agy..kivéve, ha fizikálisan szerzünk sérülést, szenvedünk balesetet, vagy nagyon nagy hajlammal öröklünk betegséget. Tehát ha Neked is van valamilyen hormonális és, vagy pajzsmirigy problémád, akkor nyugodtan beszélj róla, nem fogunk elutasítani, csak fontos átbeszélnünk, hogy ez egy annyira összetett terület, amit maguk az orvosok sem tudnak tökéletesen kezelni, így mi sminktetováló szakemberek sem tudunk 100% garanciát biztosítani, hogy annyi ideig marad meg a tetoválásod, mint amennyit általában ígérünk.

Összetett egy témakör ez, de azért akartam ezt részletesebben leírni, hogy értsétek, jól lássátok át, hogy amikor mi szakemberek rákérdezünk, hogy tud e hormonális, pajzsmirigy problémáról, akkor amiatt kérdezzük, mert lehet kihatással a tetoválás tartósságára. Ha valakinek van ilyen problémája, akkor az nem jelenti azt, hogy nem lehet tetoválása, csak nagy esélye van a korábbi kopásra, illetve a gyógyulási folyamatok is elnyúlhatnak. Nem mi találjuk ki ezeket, nem mögé bújunk, hogy mentsük magunkat a probléma elől, hanem ez így van. Sajnos az az igazság, hogy nagyon sok nőnek van valamilyen változása, így emiatt is mondok inkább 1 év tartósságot a szemöldököt illetően, és legyen kellemes meglepetés, hogy nem szükséges a frissítés..


Természetesen lehetnek más okai is a kikopásnak, egyik fő ellensége a NAP. Akármennyire is szeretjük, imádjuk, sok jó hatása van ránk, de az UV sugárzás fokozza az anyagcsere folyamatokat, így emiatt egy a folyamat is fel fog gyorsúlni, illetve mivel barnulunk, így a világos színre bevitt pigment sem fog tuni ugyanabban a színben élni, mint a majdnem fehér bőrön..

Próbáld ki: Vegyél egy barna ceruzát és színezz egy fehér lapra, majd színezz egy bézs, vagy barnásabb papírra...Na látod..teljesen más színt fogsz látni.

Sok nő jár már tudatosan kozmetikába, aminek nagyon örülök, mert én magam is kozmetikáztam sok éven át és nagyon büszke voltam a Vendégeimre, akik hűségesen és szorgalmasan jöttek hozzám..de nem mindegy, hogy mivel van kezelve az arcod. Manapság divat a tökéletesen tiszta bőr, ezért bőrmegújítás a divat, amiről tudni kell hogy lehet egyértelmű mechanikai jellegű, de lehet és ez a divatosabb manapság, biológiai, kémiai jellegű is. Utóbbiak nem egyértelműek, bár úgy gondolom, hogy a legtöbb Nő azért tudatában van, hogy kozmetikusánál éppen milyen kezelésen vesz részt..de az is igazság, hogy sokan nem :) és erre megannyi példát tudnék mondani, hogy mennyire nem tudják sokan...Miért nem? Mert nagyon megbíznak a szinte már barátnővé alakult kozmetikusukban, amit nagyon is jól tudok, hogy milyen és nagyon nagyon pozitív dologként emelem ezt ki..:) de mivel sokszor nincs is átbeszélve, így csúrran-cseppenhet egy kis béta enzymecske, vagy magasabb c vitaminocska, esetleg némi AHA savakat tartalmazó anyagocska, vagy önmagában a hyaluron és fincsi ampulla koktélok megnövelése az imádott Vendégeimnek, hogy csodaszép bőre legyen és imádjon hozzám járni..Mert én is imádom, amikor jön...De sajnos ezek is befolyásolhatják a bőr anyagcseréjét, ami persze lehet csupa pozitív hatás, de ha volt tetoválva a szemöldökünk, be is tartottad a pár hét pihenést, nem mentél el a kozmetikusodhoz...na de utááána..Mindent bele, de gyorsan, mert úgy húzódik a bőröm, mint a rinocérosz..Tuning kell neki, és hát biztos lehetsz benne, hogy meg is kapod..:) De nagyon nehéz úgy kezelni, hogy a szemöldököt hagyjuk ki..Ki kellene? Nem feltétlen, azaz glikolsavval tuti ne legyen kezelve, mert fél évig sem fog tartani a szemöldök, de masszírozás, hidratálásból természetesen nem kell kihagyni. Annyit érdemes tudni, hogy lehetőség szerint érdemes figyelni rá, hogy kifejezetten bőrmegújító anyag ne érje, ha nem muszáj, és olyan vitaminnal se legyen túladagolva, ami szintén ezt eredményezné. Ettől még lehet "csudijó " kezelésekre menni, csak tudatosítsd a kozmetikusodat erről, és hidd el hogy tudni fogja.

Kiemelném az aktív, intenzív sportokat, szauna, gőzfürdő szokásokat is, amik szintén logikusan anyagcsere fokozó hatással bírnak..Biztos, hogy ilyen esetben is előfordulhat, hogy hamarabb van szükség frissítésre, DE kérlek ettől ne hagyd abba a sportot, vagy szaunát, hiszen ezek nagyon jó tevékenységek és szokások. Tartsd meg!! Csak fontos tudatában lenni, hogy ezek mind befolyásolhatják a sminktetoválás tartósságát.

Ha a tartósság a fontos, akkor biztos hogy mélyebbre kell vinni a pigmentet és valószínűleg olyan pigmentekkel is kell dolgozni, amik garantálják ezt Neked..Ebbe most nem mennék bele, mert ez is egy érdekes téma...de túlságosan hosszú lenne. Magadnak kell feltenni a kérdést, hogy mi a fontos. Mint mindennek ennek is van előnye, hátránya mindkét esetben. A nagyon természetes többszöri törődést igényel, a tartósabb pedig egy idő után nem biztos hogy változtatható, illetve nagyobb a szín módosulása is.

Kiemelhető a táplálkozás, életmód is, hiszen mind befolyásolja a szervezetünk, testünk működését. Ide sorolhatnám a gyógyszerek szedését, ezért kérdezünk rá első bejelentkezéskor, mert ugyan nem tudhatunk minden gyógyszert, betegséget, problémát, hiszen mégsem vagyunk orvosok..de vannak alapvető információink, amikről biztos tájékozódásunk van, így tudunk Nektek is pontosabb információt adni. Ilyen gyógyszerek a véralvadásgátlók, magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, természetesen lehetnek antidepresszánsok szedése is, de erre kínos rákérdeznünk sok esetben nem is szeret erről senki beszélni.. Pedig fontos ezt is kiemelni, mert ha vannak pszichésen problémáid, akkor első sorban Neked kell jól átgondolnod, hogy vállalod e, hiszen vannak a tetoválás alatt, után esetleges stresszesebb helyzetek, amiket mi nem tudunk helyetted kezelni. Mindenkinek részletesen adunk információt mire kell számítani a gyógyulási idő alatt, de kezelni otthon az adott helyzetet Neked kell és ebben nem tudunk segíteni sajnos.  Szélsőséges, komoly megbetegedések esetén nem vállalunk soha tetoválást, hiszen semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni, és nem kockáztatunk, így ilyenkor valóban elutasításra kerülhet sor. Ha nem mond valaki igazat, akkor magának okoz kárt, mivel mi ezeket mindig megkérdezzük és részletes tájékoztatást is adunk.,


Remélem érthető és érdekes volt számotokra. Igyekszem sok információt publikálni, kihasználva a bünti karantén időszakot. Fókuszálok a jóra, lehetőségekre, most van időm ezzel is foglalkozni.

Legyen nagyon szép napotok ma, holnap és azután is..:)