Azért nem szántam el magam, mert félek hogy a szín módosulni fog..Piros lesz a szemöldököm, vagy szürke..:/

2018.05.31

Nos, ez egy roppant érdekes téma..Szeretek erről részletes tájékoztatást adni a Vendégeimnek. 

Elsőre, még mielőtt a részletes ismertetővel megijesztenék bárkit, megnyugtatnám hogy manapság annyira korszerű és rengeteg színnel dolgozunk, hogy drasztikus színmódosulásra nem kell számítani, illetve nem kell ettől félni...Nem fog megváltozni a szín piros, kék és erőteljes színre! 

De! és itt jön a részletezés...Fontos tudni, hogy mi sminktetoválók nem egy papírra festünk, mégcsak nem is a bőrfelületre, hanem a bőrbe...Igaz a hámrétegbe, de akkor is a bőrbe pigmentálunk...Ez viszont azzal jár, hogy fog kopni a szín, egy idő után picit módosulni is fog. Mivel különböző bőrtípusok vannak, mindenkinek más időben kezd el alakulni, illetve eltérően kopik. Mi sminktetováló szakemberek bevisszük a bőrbe a pigmentet, majd ott az ásványi pigmentek összeadódnak a bőr saját pigmentjeivel...hiszen mindenkinek van. Bocsánat, vitiligo esetén nincs sajnos. Tehát a saját pigmentjeink és a bevitt pigment fog egy színt alkotni. Persze nekünk feladatunk a megfelelő diagnosztikát követően kiválasztanunk a tetováló festéket, de mint egy orvos sem lát bele teljesen a bőrbe, így mi sem fogunk tudni 100%-ban előre látni. Nagyon összetett téma ez, röviden annyit szoktam mondani hogy amennyire keverednek a népcsoportok, szoláriumba járunk, napozunk stb...Ennek alapján nehéz szigorúan besorolni egy adott csoportba bárkit is. 

De írnék picit a pigmentekről, hogy tájékozott legyen. Egy tetováló festék ásványi pigmentekből tevődik össze (három fő szín a kék, sárga, piros), ezen kívül általában tartalmaz tisztított vizet, glicerint és alkoholt...A pigmentek sterilizálva és finomítva vannak, nagyon szigorú ellenőrzéssen mennek keresztül így biztos a tisztaságuk. Mint zárójelben írtam a három fő alap színt, ebből a színből kevernek ki minden manapság elérhető árnyalatokat,amit látunk, érzékelünk. Ebből a három színből kiemelném a pirosat, amely a tetováló pigmentekben a vasoxid...Piros, tehát egy melegítő szín...azaz ha egy nagyon szép meleg barna árnyalatot választunk, akkor bizony az azt jelenti hogy több vasoxid található a festékben. Minnél hidegebb árnyalatú egy szín, annál kevesebb vagy akár nincs is benne. Így történik az, ha valakinek egy szép fahéjbarna színnel lett tetoválva a bőre, megtörténhet hogy halvány vörösesbarna árnyalatra kopik...Miért? Nem csak amiatt, mert sok benne a piros, hanem mert nagyobb molekula mint az össze stöbbi, így több idő kell ennek felszívódásához. Mivel a mai technikák nagyon finom munkák és nem tetoválunk intenzíven (mélyen) a bőrbe, így nem lesz kifejezetten piros, ettől tényleg nem kell félni. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy nem mindenkinél történik ez, hiszen igyekszünk a legmegfelelőbb színt választani, vagy kikeverni. Ha valakinél ez történik se ijedjen meg, mert halvány és nagyon szépen lehet rá újabb tetoválást készíteni, ami teljesen elfedi. Természetesen azt nem említem meg, hogy manapság kékre nem kopik semmilyen szemöldök, effajta színmódosulás már nem történhet meg...ha mégis, akkor nagyon nem jó szakembernél jártunk. Minél mélyebben van dolgozva, annál hidegebb árnyalatot kapunk, de ebben az esetben sajnos a bőr  akár hegesen is gyógyulhat.

Színmódosulás még abban az esetben történhet, ha régi tetoválást próbálunk-próbálnánk javítani, de ez egy másik téma..amiről szintén írni fogok. 

Bízom benne, hogy sikerült megértetnem hogy is történik a pigmentálás után a kopás és színmódosulás..Nem kell drasztikus változástól tartani. Ha kissé változik, akkor is csak nagyon haloványan marad a bőrben, ami nem torzítja a képet,  és nagyon fontos, hogy gyönyörűen lehet rá újat alkotni.